Programator pentru udare în seră

Posted by

Având în vedere că recent am achiziționat o seră pentru grădina de la țară trebuia să rezolv problema unui sistem de udare automat, la țară mergând doar la sfârșit de săptămână. Programatoarele cu ceas din comerț nu sunt aplicabile ăn cazulk meu deoarece ventulul acestora deschide doar la o anumită presiune de apă. Eu, neavând apă potabila din rețea (boala satului românesc!) udam grădina din fântână. Dar, apa din fântână este extrem de rece așa că am achiziționat un bidon de platic de 1m3 din care voi folosi apa prin cadere libera. Bidonul nefiind înnălțat la o înălțime foarte mare are o presiune de iesire care nu este suficientă pentru a deschide o electrovalvă, astfel că voi folosi o servovană de 3/4”.

Voi folosi un sistem de irigatie prin picurare. Sistemul de automatizare prin măsurarea umidității solului nu mă satisface deoarece sonda va măsura umiditatea de la suprafață iar eu vreau ca sistemul să-mi irige plantele odată pe zi, în profunzime și de preferinta dimineața devreme – de preferință înainte de răsăritul soarelui.

Testele le efectuez cu o placă Arduino Uno și un modul de ceas DS1307. Vreau ca programarea orelor de pornire-oprire să le fac din soft și nu din reglaj cu butoane și memorare în memoria EEPROM deoarece orele stabilite de ON-OFF vor fi fixe și nu se va putea interveni din exterior. E mult mai sigur!

În primă fază testez cu monitorul serial

Sketch-ul este ds1307_test_v1.ino.

Please follow and like us:

2 comments

  1. foarte buna abordarea, cu apa la tmeperatura mediului, nu rece la 12-13 grade cat e in fantana, asteptamsi poze cu realizarea fizica… atentie mare la afisaj ca o ia ranza daca e prea cald in sera, ar trebui pus in carcsa ermetica ca si montajul cu Arduino 😉

    1. Afișajul, impreuna cu tot montajul este montat intr-un tablou electric metalic pe soclul bazinului de apa, nu este în sera. Stiu ca afișajele cu cristale lichide protesteaza la căldura mare 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *